Denk goed na waar energie nodig is en hoeveel. Dankzij een goede planning vooraf, kan je zorgen voor een goed beeld van de energiebehoefte. Probeer zuinig om te gaan met energie bij de lichtinstallaties, geluidsinstallaties …
Water kan op veel plaatsen nodig zijn: om te drinken, om af te wassen, in toiletten … Allemaal plaatsen waar we bewust met waterverbruik willen omgaan. Probeer dus zeker bewust om te gaan met water en verspil het niet.
We raden ook aan om altijd biologisch afbreekbare producten te gebruiken om af te wassen of te poetsen.
Ook het voorkomen van wildplassers maakt deel uit van duurzaam feesten. Daarom moet goed nagedacht worden hoeveel toiletten er moeten worden bijgeplaatst en in de toiletten gebruik je best biologisch afbreekbare sanitairconcentraten. In de toiletten moet er gerecycleerd wc-papier zijn en als er papieren afdroogdoekjes zijn, dan zijn deze ook van 100% gerecycleerd papier. Ga de sanitaire voorzieningen ook zoveel mogelijk bewegwijzeren.
Hoe meer zaken herbruikbaar en afvalarm zijn, hoe minder opkuiswerk er achteraf is. Organisatoren zijn verantwoordelijk voor hun eigen afval en voor het organiseren van de juiste afvalstromen.
Via imog kan je afvaleilanden huren.
Wanneer je een tent opzet, of gebruik maakt van catering, verplaatsbare toiletten en dergelijke zal er steeds zwaar vervoer aan te pas komen. Wanneer je activiteit doorgaat op een onverharde grond, leg dan niet alleen een plankenvloer of rijplaten op de plaats waar veel mensen zullen staan en/of passeren, maar gebruik die ook voor de locatie waar het voertuig eventueel schade kan doen bij het op en/of afrijden. Gebruik tractors met brede banden om gewicht te verdelen. Sluit eventueel gevoelige plaatsen af met dranghekkens. Zorg dat je signalisatie geen schade toebrengt aan bomen: gebruik bijvoorbeeld zachte bevestigingsmaterialen in plaats van spijkers.