Ook de voeding op een evenement kan op een duurzame manier gebracht worden.
Koop lokaal
Lokale en seizoensgebonden producten zijn milieuvriendelijker én goedkoper. Vegetarische alternatieven aanbieden is ook altijd aangewezen.
Gebruik je toch exotische ingrediënten, dan kies je best voor FairTrade-producten. Er is een breed gamma aan FairTrade koffie, thee, suiker, frisdranken, chips, chocolade ... zowel bij de Oxfam-Wereldwinkel als in de supermarkten.
Herbruikbare verpakking
Herbruikbare verpakkingen zorgen ook voor een concretere sensibilisering rond milieu en duurzaamheid en het terrein blijft veel properder. Indien mogelijk, gebruik dan gewone borden en bestek.
1. Vaatwerk en gewoon bestek – recycleerbaar of composteerbaar – papier of plastic
Gewoon vaatwerk en bestek geniet altijd de voorkeur: het is de meest duurzame keuze om voeding te serveren. Op activiteiten waar dat een probleem is (vooral en meestal omwille van veiligheid) kan worden gekozen voor
- bestek: in polypropyleen (PP) of polylactide (PLA) (hittebestendig) of hout
- borden, kommetjes: bagasse (suikerrietvezel)
Vermijd ook zoveel mogelijk individueel verpakte producten (melkjes, suikerklontjes...).
2. Personeel
Er is een andere personele inzet nodig. Niet alleen moeten er mensen worden voorzien om in te zamelen en vooral ook om af te wassen. Ook hier geldt dat er achteraf veel minder opruimwerk is.
3. Verhuursysteem
De stad voorziet geen verhuursysteem. Er zijn genoeg professionele verhuurders op de markt die vaatwerk verhuren.