Peterschap van het Vlaamse Paard
De vzw Vlaams Paard, met haar werking in Waregem, ijvert voor het behoud van het paardenras Vlaams paard als onderdeel van het levend erfgoed.
Waregem is zich bewust van de waarde van het Vlaamse paard in het kader van haar eigen historisch-folkloristische traditie. Waregem nam daarom naar aanleiding van 150 jaar Waregem Koerse het peterschap van het Vlaamse Paard op zich en ondersteunt de werking en het streven van de vzw.
Het Vlaams paard was gedurende vele eeuwen hét paardenras bij uitstek in de gehele Westerse wereld. Vele erna ontstane zware paardenrassen werden gevormd door inkruising met Vlaamse paarden. Door de eeuwen heen heeft dit paard verschillende functies gehad. Vanwege zijn sterke en forse bouw was het niet alleen geliefd als trekpaard, maar ook als strijdros.
De eerste meldingen vinden we terug rond de zesde eeuw na Christus. Geleidelijk komt de natuurlijke vorming van het Vlaams Paard tot stand. Zo schonk Karel de Grote in 807 Vlaamse Paarden aan de Kalief van Bagdad.
Tijdens de kruistochten worden de Vlaamse Paarden voor het eerst massaal in Europa verspreid. Van de 12e tot de 19e eeuw waren ze zelfs een gegeerd exportprodukt als het Vlaamse textiel.
Merkwaardig voor Waregem is dat de eerste "Waregem Koerse" gereden werd op maandag, 30 augustus 1847 met hun eigenste Vlaamse Paarden.
Historisch gezien is het Vlaams Paard diverse malen in zijn voortbestaan bedreigd geweest. Uiteindelijk wordt in 1888 het Vlaams Paard geschrapt uit het stamboek. Dit ten voordele van de vorming van het Belgisch trekpaard..dat moest dienen als symbool voor de Belgische Staat.
Onze Vlaamse Paarden werden steeds systematisch achteruitgesteld en verdrongen. Gelukkig werden, omwille van hun kwaliteiten, massaal Vlaamse Paarden uitgevoerd naar Amerika en Canada.
Belgians, zoals zij deze Vlaamse Paarden noemen, vonden steeds meer erkenning bij Amerikaanse en Canadese fokkers.Vooral de Amish gemeenschap waardeert de uitzonderlijke eigenschappen van het Vlaams Paard. Deze kunnen ook voor heel veel doeleinden ingezet worden en in de toekomst zal dit zeker zo blijven.
Begin de jaren negentig koesterde men in Vlaanderen het verlangen om het Vlaamse Paard in eer te herstellen.
Na meer dan een eeuw ballingschap in 1993 neemt Roger TALPE uit Komen een gedurfd en historisch ongeëvenaard initiatief. Voor het eerst werd een Belgian hengst terug naar Vlaanderen gebracht. Daarmee legde hij de basis voor het Vlaamse paardenstamboek.
De stamvader is "Duke Nortfork". Duke werd geboren op 12 april 1990, bij Georges Cornelis, een naar Canada geëmigreerde Vlaming uit Berlaar. Geïnspireerd door het lovenswaardig initiatief van Roger Talpe, besluiten kort daarop ook fokkers om Belgian merries over te brengen. Ondertussen zijn er reeds een honderddertigtal raszuivere Vlaamse Paarden in België, Nederland en Frankrijk.
Op internationale en nationale manifestaties, treden de Vlaamse paarden graag als ambassadeur op voor hun Peterstad.
Waregem blijft constant alert om zijn patrimonium in ere te houden en te herstellen. Waregem en de deelgemeenten Desselgem, Beveren-Leie en Sint Eloois-Vijve, werden de kouters van respectievelijk De Gaverbeek en de Leie, door Vlaamse Paarden bewerkt.
Evengoed als kathedralen of versterkte burchten
zijn grote paarden historische monumenten.
Niet alleen hun voorkomen hebben de gebouwen en paarden gemeen.
Net als monumenten zijn ook de grote paarden hun oorspronkelijke functie verloren.
Hoewel ze net als monumenten door onze voorvaderen werden 'gebouwd'
om aan bepaalde behoeften tegemoet te komen:
oorlog, landbouw, transporten, later industrie.
Zijn ze daarom veroordeeld?
Zijn grote paarden bedreigde monumenten?
Indien dat zo is, moet alles in het werk gesteld om ze te redden:
ze maken deel uit van ons patrimonium.
auteur: Jean Louis Gouraud
Ruiterspad en mennerspad
Het Cross country ruiterpad (16 km) en het Bouvelo-mennerspad (38 km) zijn twee lusvormige routes doorheen het gevarieerde landschap tussen Waregem en Oudenaarde.
Fors opduikende heuvelruggen, het Ooikse kouterlandschap en unieke programma's over de Scheldevallei verrassen ons tijdens de tocht.
De routes leiden voorbij kasteelparken en historische hoeven en het mennerspad doet het idyllische dorpje Moregem aan.
Sint-Hubertus
Na een jarenlange onderbreking hernam het stadsbestuur in 1997 de traditie om een Sint-Hubertusviering te organiseren. Het stadsbestuur nodigt op deze viering vooral ruiters, menners en jagers uit, maar evengoed iedere inwoner vergezeld van zijn huisdier(en).
Na een eucharistieviering worden alle mensen en dieren gezegend op de Markt.
Op die hoogdag zijn ruim 100 paarden en een twintigtal koetsen te zien in het Waregemse stadscentrum. De Sint-Hubertusviering is een organisatie van het stadsbestuur met medewerking van Bloso sportcentrum, vzw De Gaverbeek en Sint-Hubertusclub West-Vlaanderen.