Strijd tegen Aziatische hoornaars wordt voortgezet

Gepubliceerd op Maandag 27 mei 2024

Samen met de provincie West-Vlaanderen en Koninklijke Vlaamse Imkersbond (konVIB) werken we samen rond de bestrijding van de Aziatische hoornaar. 

Wat hebben we al gedaan?

Er werden minstens 40 lentevallen uitgezet in Waregem. Deze werden opgevolgd door acht vrijwilligers die de vallen regelmatig controleren. Momenteel werden er meer dan 300 koninginnen gevangen op deze manier. Dat zullen dus 300 nestjes minder zijn.  

Nest gespot?

Vermoed je een nest van Aziatische hoornaar bij jou in de buurt?  In het begin van het seizoen (april-mei-juni) is dat een klein embryonestje ergens onder een afdak of in een hok. Zie foto hieronder. De grootte is ongeveer deze van een tennisbal. 

Later op het seizoen (vanaf juli) wordt dat een groter primair nest (ergens in een boomholte, onder een oversteek, in een nestkast of in een haag/struik). Nog later op het seizoen (juli-november) is dat dan een groot secundair nest (in de regel hoog in een boom). 

 Meld een nest altijd op www.vespawatch.be. Vanuit je melding volgt de verdere aanpak van dat nest. 

  1.  Achter de button 'Meld een nest' worden er enkele gegevens gevraagd (ook foto's!).
  2. Je melding wordt gecontroleerd. Is het wel een Aziatische hoornaar? Dat kan enkele dagen duren. 
  3. Blijkt het effectief om een Aziatische hoornaar te gaan, dan wordt automatisch een erkend verdelger aangesteld om de verdelging van dat nest uit te voeren. Deze verdelger contacteert je op basis van de gegevens die je achterliet via je melding. De factuur is voor de stad. Je hoeft zelf de verdelger niet te contacteren. 
  4. Opgepast! Tussen jouw melding en de bestrijding kan twee weken zitten. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. De Aziatische hoornaar is immers een niet-agressieve soort. 
  5. Ervaar je een nest echter als een acuut gevaar, dan staat het je vrij om zélf de mogelijk snellere verdelging te organiseren via de brandweer of een verdelger die je zelf aanstelt.  Dat doe je dan wel op eigen kosten.  Bij de brandweer HVZ Fluvia is de kostprijs 72,60 euro. Een lijst van erkende verdelgers in Vlaanderen vind je op www.west-vlaanderen.be/aziatischehoornaar.   
  6. Ook als je de nestverdelging zelf aanpakt is de melding ervan op vespawatch.be nog nuttig (in functie van het behouden van het overzicht op de vespreiding van het insect). Geef bij je melding in het opmerkingenveld duidelijk aan: ‘verdelgd op eigen initiatief’.  Zo vermijden we het nodeloos mobiliseren van onze verdelger. 

De foto hieronder toont een primair nest. Check zeker ook of het geen ander nuttig insect is zoals de Europese hoornaar.

Meer info op de website van Vespawatch