Het stadsbestuur wil het goede voorbeeld geven. Zo willen we aan privéorganisatoren tonen dat duurzaam feestvieren kan.
Glas geniet nog altijd de voorkeur, want het is de meest duurzame keuze, maar uit veiligheidsoverwegingen is glas verboden tijdens de Waregem Koerse Feesten. De keuze gaat dus naar herbruikbare bekers.
Het feestterrein is achteraf ook veel properder. Dat is zowel voor de bezoekers als voor de opruimdiensten positief.
Niet alleen vanuit het standpunt van preventie, maar ook om afval te vermijden, zal het stadsbestuur gratis kraantjeswater aanbieden. Dat doen we in park Baron Casier tijdens de evenementen die daar plaatsvinden. Bezoekers kunnen er hun fles vullen: dus spaarzaam én gezond!
Concessiehouders in park Baron Casier zijn verplicht om duurzame verpakkingen te verbruiken. Iets wat voor ambulante handelaars op het openbaar domein ook verplicht is.
De stad raadt al enkele jaren de bezoekers aan om zo veel mogelijk te voet, met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Dat verbetert de doorstroming, maar is ook gewoon duurzaam.
In de promotie blijft er ruim aandacht gaan naar verplaatsingen zonder auto, (bewaakte) parkeerplaatsen voor fietsen, promotie van het openbaar vervoer en gratis pendelbussen op de dinsdag van Waregem Koerse.
Het stadsbestuur overweegt goed welk drukwerk nuttig is, terwijl ook de aantallen elk jaar geëvalueerd worden.
Voor grotere oplages zijn FSC-labeling van het papier en/of milieuvriendelijke inkten ook een doorslaggevende factor.
Voor de Waregem Koerse Feesten is er een plasplan. Hoeveel toiletten zijn er nodig? Waar zijn er sowieso openbare toiletten? Waar plaatsen we best bijkomende toiletten? Hoe bewegwijzeren we dat? Is de online overzichtskaart compleet? Enzovoort.
Voldoende toiletten zijn trouwens ook een verplichting voor privé-organisatoren.
De stad engageert zich meteen ook om enkel biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen en 100 procent gerecycleerd wc-papier te (laten) gebruiken.
Waar vind je de toiletten?
Zowel op de Markt als in park Baron Casier zijn er tijdens de Feesten openbare toiletten voorzien. Dit jaar zijn er zowel op de Markt als in het park twee toiletwagens.
- Afvalbakken: naast heel wat afvaleilanden plaatst het stadsbestuur ook gewone afvalbakken.
- Opruimen: elke ochtend tijdens de Waregem Koerse Feesten maakt het personeel van de stedelijke werkplaats het stadscentrum schoon. Ze zetten alle afval klaar voor Imog.