Gaverbeek wordt nog zichtbaarder in de stad

Gepubliceerd op Donderdag 30 mei 2024

Na Waregem Koerse 2025 zouden de werken starten om de Gaverbeek nog zichtbaarder te maken in het Waregemse straatbeeld. Tussen de Zuiderlaan en de Gaverbeekhippodroom zal de Gaverbeek immers over 180 meter opnieuw worden blootgelegd. Later volgen ook een wandeltraject en een aantal beleefplekken.

De Gaverbeek is momenteel ingekokerd en heeft weinig belevingswaarde. Om het water weer een zinvolle en kwalitatieve plaats te geven in de stad, hebben we met Leiedal en de VMM een visie opgesteld voor de opwaardering van de Gaverbeek. Ze zou weer worden opengelegd en de oevers zouden worden heringericht. Zo wordt de belevingswaarde verhoogd en maken we het open water aantrekkelijk voor inwoners en passanten.

Gaverbeek hoek Zuiderlaan-Hippodroomstraat

Drie beleefpunten

We leggen de Gaverbeek open langs de Zuiderlaan ter hoogte van de hippodroom, over een lengte van ongeveer 180 meter. Naast het openleggen van de Gaverbeek plannen we ook een wandeltraject dat in verbinding staat met de poort tot de hippodroom aan de ene kant en de woonwijk Het Spei aan de andere kant. Er zijn ook een aantal verblijfs- of beleefpunten voorzien, twee aan de zijde van de hippodroom en één ter hoogte van Het Spei. 

Timing van de werken

De werken zouden starten na Waregem Koerse 2025. Er wordt natuurlijk rekening gehouden met het paardenseizoen. In eerste aanleg ligt de focus op de aanpassingen kant hippodroom, om de piste klaar te hebben tegen het seizoen van 2026.