Mural en groengevel geven station kleur

Gepubliceerd op Dinsdag 09 juli 2024

Op zaterdag 6 juli werden de mural en groengevel aan het stationsgebouw van Waregem officieel ingehuldigd. Voortaan zullen zowel treinreizigers als passanten het station herkennen als een oase van kleur in plaats van een grijze plek. Met een totaalsom van 37 000 euro investeerde de stad stevig in de verfraaiing van de stationsomgeving. 

De Argentijnse street artist Francisco Diaz, alias Pastel, toverde de lange betonnen muur boven de fietsenstalling vastberaden om naar een kleurrijk kunstwerk. Voor deze indrukwekkende mural werd samengewerkt met All About Things dat optrad als curator. 

Vlas en papaver

Voor een architect van opleiding heeft de Argentijn Pastel verdacht veel met bloemen. Zoals het een goede architect en street artist betaamt, kijkt hij heel erg naar de omgeving alvorens hij een muur onder handen neemt. Zo ook in Waregem, waar hij de muur boven de fietsenstalling bedekte met vlas en papaver, lokale flora dus. Pastel wou iets maken dat door iedereen en aan eender welke snelheid kan worden gelezen, van treinreizigers tot voetgangers en automobilisten. Hij slaagde er wonderwel in om de grijs betonnen plek om te toveren tot een fraaie oase van kleur. 

Een verticale tuin met alleen maar voordelen

Naast de kleurenoase van de mural kwam er met de groengevel ook een heuse prikkel van groen. De vzw Groene Gevels zorgde voor een mix van beplanting die de komende maanden zal floreren. Er werd gekozen voor een plantenmix die de rust en schoonheid van de vlasbloem uitstraalt. Daarom werd gekozen voor een rustgevend kleurenpalet van wit, blauw en lichtpaars. 

Naast de esthetische aantrekkingskracht biedt een groengevel nog tal van andere voordelen: groene gevels helpen om de temperatuur in een dichtbebouwde omgeving te verminderen op warme dagen, ze verbeteren de luchtkwaliteit, fungeren als natuurlijke geluidsbarrière en verhogen de biodiversiteit met de aantrek van insecten en vogels.

 

mural station