OverKop-huis Waregem opent deuren voor alle jongeren

Gepubliceerd op Donderdag 22 augustus 2024

Op woensdag 21 augustus opende het Waregemse OverKop-huis de deuren in wijkcentrum Eikenhove. Vanaf nu kunnen kinderen en jongeren van 12 tot 25 jaar er elke woensdagnamiddag vrij terecht om anderen te ontmoeten, iets leuks te doen of om een luisterend oor te vinden.

Het Overkop-huis in Waregem

Ontmoeting en een luisterend oor voor jongeren

OverKop is er voor jongeren die niets, iets of te veel aan hun hoofd hebben. Een OverKop-huis is een plek waar alle jongeren van 12 tot 25 jaar welkom zijn. Het is een laagdrempelige, leuke en veilige plek met toegankelijke en geïntegreerde vrijetijdsactiviteiten. Bovendien zorgt de plaatselijke jongerenwerker er ook voor ondersteuning op vlak van sociaal en geestelijk welzijn. Wie er langskomt, krijgt de kans om andere jongeren te ontmoeten. Ze vinden er ook een luisterend oor zonder een label opgeplakt te worden. 

Blinde vlek in Zuid-West-Vlaanderen weggewerkt

In Vlaanderen waren er al enkele tientallen OverKop-huizen en enkele jaren geleden werd zowel in Kortrijk als in Menen een huis opgestart, maar Waregem was nog een blinde vlek in Zuid-West-Vlaanderen. Voor jongeren met nood aan een laagdrempelige plek om te ontmoeten of een gesprek waren er tot nu toe te weinig mogelijkheden. Na een nieuwe oproep vanuit Vlaanderen engageerde het stadsbestuur zich binnen de regionale welzijnsvereniging W13 om ook in Waregem een vestiging in te richten. Via Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kwamen de nodige fondsen om in onze provincie extra OverKop-huizen op te starten in Waregem, Brugge, Torhout, Veurne en Diksmuide. Het stadsbestuur staat in voor de algemene werkingskosten.

Elke woensdagnamiddag open

Bronke Luysterman van CAW Zuid-West-Vlaanderen wordt de vaste jongerenwerker in het Waregemse OverKop-huis. De vaste uitvalsbasis is het wijkcentrum Eikenhove (Albert Servaeslaan 48a) in wijk het Torenhof. Elke woensdagnamiddag opent het OverKop-huis zijn deuren, waar alle dienstverlening gratis is voor de jongeren. Het werkgebied van het OverKop-huis Waregem beperkt zich niet tot onze stad alleen. Er wordt immers ook ingezet op OverKopSpots in Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Wielsbeke en Zwevegem. Deze jongeren zullen eveneens welkom zijn in Waregem. 

Waar kan je terecht?

Voor persoonlijke en hulpvragen loop je binnen in een van de OverKop-huizen tijdens de openingsuren. Zoek een OverKop-huis bij jou in de buurt.
Wil je praten of een vraag stellen via chat, mail, telefoon, een forum of wil je ergens langsgaan? Op WatWat vind je een overzicht van alle gratis info- en hulplijnen voor jongeren. 
Richt je je tot onze partners via de online chat waar je elke dag (tussen 18.00u. en 22.00u., behalve op zon- en feestdagen) met een medewerker kan chatten.

Overkophuis