Schoolomgevingen Het Biezebos en Duizendpluspoot heraangelegd

Gepubliceerd op Donderdag 29 augustus 2024

Net voor de start van het nieuwe schooljaar is het aan Het Biezebos en aan de Duizendpluspoot een pak veiliger voor de vele kinderen, ouders, grootouders en bewoners. Na heel wat eerdere voorbeelden om de schoolomgevingen in Waregem en deelgemeenten verkeersveiliger te maken, was het de beurt aan enerzijds de kruising van de Zultseweg en de Torenlaan in Waregem en anderzijds de Remi Baertlaan in Sint-Eloois-Vijve om een heraanleg te verwezenlijken.

 

Veiligere schoolomgeving Het Biezebos

GO! Leefschool Het Biezebos 

Tijdens de ochtend- en avondspits rijdt heel wat verkeer via de Zultseweg naar het centrum en dat gecombineerd met de schoolgaande jeugd op het fietspad en ouders die een plekje zoeken om hun kind af te zetten, creëerde onveilige verkeerssituaties. Daarom besloot het stadsbestuur om in overleg met GO! Leefschool Het Biezebos de schoolomgeving aan te pakken. 

Eenrichtingsverkeer 

In de vernieuwde zone in de Torenlaan zijn er nu vijf parkeerplaatsen voor kortparkeerders voorzien. De school zorgt zelf voor een veilige oversteek op de bestaande, gemarkeerde oversteekplaats in de Zultseweg. Daarnaast werden er voetpaden aangelegd om het veilig naar school gaan te bevorderen. Om de verkeersveiligheid te verbeteren, werd eenrichtingsverkeer ingevoerd rond de groene driehoek aan het begin van de Torenlaan. Dat heeft geen negatieve gevolgen voor het normale woon-werkverkeer in de buurt.

Ontharding 

Bij de herinrichting en de keuzes van de materialen ging er ook aandacht naar ontharding en bufferzones om optimale waterinfiltratie te garanderen. Centraal in de vernieuwde zone aan de Torenlaan komt een balanceertoestel dat ook gebruikt kan worden voor buitenlessen. Daarnaast wordt de eerder aangelegde bloemenweide opgeknapt en onderhoudsvriendelijker gemaakt. 

Samengevat krijgt de hele buurt dus een upgrade. Net voor de start van het nieuwe schooljaar is het er nu een pak veiliger voor de vele bewoners, kinderen, ouders en grootouders. 

Veiligere schoolomgeving Duizendpluspoot

Vrije basisschool Duizendpluspoot 

Na overleg met de school en het oudercomité stelde de stad een plan op om de schoolomgeving in de Remi Baertlaan veiliger en toegankelijker te maken voor voetgangers en fietsers. De vier haakse parkeerplaatsen voor de school zijn vervangen door een kiss & ride-zone, waar kinderen veilig kunnen uitstappen in een groenere omgeving. Er werden ook twaalf fietsenstallingen voorzien, geschikt voor gewone fietsen en bakfietsen, met een drempelloze overgang. Daarnaast kunnen (groot)ouders wachten en gezellig keuvelen op de twee nieuwe zitbanken in de groenzones.

Rolstoelvriendelijk en waterdoorlaatbaar

Verderop, richting de Gustaaf Mahieulaan, is er nog een kiss & ride-zone voor meerdere auto’s. Die zone is iets verschoven om meer groene ruimte bij de schoolpoort te bieden. Het hele project is overigens rolstoelvriendelijk en voorzien van materialen met een goede waterdoorlaatbaarheid. Ondanks de beperkte ruimte werd geprobeerd om zoveel mogelijk te ontharden en te vergroenen. In het najaar volgt extra beplanting om kleur te brengen in de groenzones, waar ook een insectenhotel zal komen. 

Deze realisatie is een voorbeeld van hoe ideeën, gestart bij de betrokkenen, verder uitgewerkt werden. Naast de tonnagebeperking in de ochtendspits, de herinrichting van de parking in de Koekoekstraat en de aanleg van een verkeersplateau in de Koekoekstraat is dit opnieuw een mooi project om de veiligheid in de schoolomgevingen in Sint-Eloois-Vijve te verhogen.