Verkiezingen: recht van inzage kiezerslijst

Gepubliceerd op Maandag 05 augustus 2024

Tot en met dinsdag 1 oktober kan elke inwoner nagaan of hij/zij op de kiezerslijst voor de lokale en provinciale verkiezingen van 13 oktober staat. Dat kan in de stadswinkel, tijdens de openingsuren ervan.

Als je een fout ontdekt, dan kan je hier bezwaar tegen indienen. De mogelijke fouten zijn:

  • Je bent ten onrechte ingeschreven van de kiezerslijst
  • Je bent ten onrechte weggelaten of geschrapt van de kiezerslijst
  • Er staan fouten in jouw vermelding

 

Een bezwaar indienen

Een bezwaar dien je altijd schriftelijk in, gericht aan het college van burgemeester en schepenen (Gemeenteplein 2 in 8790 Waregem). Enkel wie verklaart niet in staat is om te schrijven, mag dit mondeling doen. 
Bij een bezwaar dien je ook zoveel mogelijk bewijsstukken in. Je bezorgt alles met een aangetekende brief of tegen ontvangstbewijs aan de algemeen directeur.

Behandeling van een bezwaar

Het schepencollege doet een uitspraak binnen de vier dagen nadat je jouw verzoekschrift hebt ingediend. In elk geval gebeurt dat uiterlijk op 5 oktober 2024. Je krijgt ook een bericht op welke datum jouw bezwaar wordt onderzocht. Ten minste 24 uur voor die vergadering ligt het volledige dossier in het secretariaat van het stadhuis voor de eiser, zijn/haar advocaat of gemachtigde.

Uitspraak over een bezwaar

Het schepencollege doet een uitspraak in een openbare vergadering. De eiser, zijn/haar advocaat of gemachtigde krijgt er ook de gelegenheid om gehoord te worden. Een beroep indienen tegen de beslissing kan alleen tijdens die zitting. Dat wil ook zeggen dat je de beslissing van het college aanvaardt als je niet aanwezig of vertegenwoordigd bent. Wanneer de aanwezige of vertegenwoordigde partij geen verklaring van beroep ondertekent, is de beslissing van het college definitief.

 

Meer informatie over deze procedure kan je krijgen op de dienst bevolking in het stadhuis.
Alle informatie over de procedure bezwaar tegen kiezerslijsten vind je in de artikelen 27 tot 32 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.