Politieverordeningen

algemene politieverordening (APV)

Sinds 1 oktober 2016 geldt de algemene politieverordening (APV) in Waregem. Deze APV regelt een aantal zaken van algemeen belang. Zo vult ze een aantal algemene wetten en decreten aan. Dit alles is gekoppeld aan de invoering van gemeentelijke administratieve sancties (GAS). Daarmee kunnen de stad en de politie bepaalde in het openbaar gepleegde feiten eenvoudiger vaststellen en bestraffen.

Wanneer je bv. de openbare veiligheid, rust of gezondheid verstoort of openbare overlast veroorzaakt, riskeer je een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS). Enkele voorbeelden van dergelijke inbreuken zijn: sluikstorten, wildplassen, geluidshinder, beschadiging van goederen… 

 protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties in geval van gemengde inbreuken

Bepaalde inbreuken die vroeger enkel door het parket werden behandeld, kunnen nu ook door de stad worden afgehandeld. Afspraken hierover kan je raadplegen in het protocolakkoord.

bijzondere politieverordening (BPV)

Sinds 7 maart 2017 kunnen ook een aantal inbreuken op stilstaan en parkeren leiden tot GAS-boete. Alle bepalingen vind je in deze bijzondere politieverordening:  

occasionele politieverordeningen (bv. in kader van evenementen)

Overtredingen op occasionele politieverordeningen kunnen in bepaalde gevallen ook leiden tot een GAS-boete. 

GAS (gemeentelijke administratieve sanctie) 

Waregem werkt samen met stad Kortrijk voor de behandeling van gemeentelijke administratieve sancties. De sanctionerende ambtenaren van Kortrijk zullen de dossiers van de overtredingen in Waregem beoordelen en kunnen een GAS-boete opleggen.  

Het kan dus zijn dat je in Waregem een overtreding begaat, maar hierover aangeschreven wordt door een sanctionerend van stad Waregem. De overtreding kan leiden tot: 

  • Een geldboete van max. 350 euro (voor minderjarigen tot 16 jaar tot max. 175 euro) 
  • Een administratieve schorsing van een afgeleverde vergunning 
  • Een administratieve intrekking van een afgeleverde vergunning 
  • Een tijdelijke of definitieve sluiting van een instelling. 

In geval van herhaling mag de sanctionerend ambtenaar de geldboete verhogen. De bedragen zijn opgenomen in de betreffende politieverordening.