In Waregem duikt op heel wat plaatsen in de openbare ruimte een stuk kunst op. Dat kan in een park zijn, maar ook op een plein, rondpunt of aan een gebouw. Soms frontaal in beeld, soms ook iets subtieler. Ontdek jij ze ook allemaal?
Monument for R35
Wie Waregem binnenrijdt langs de rotonde aan de Verbindingsweg-Zuiderlaan wordt verwelkomd door een monument van kunstenaar Stief Desmet. De kunstenaar benaderde de rotonde als een typisch voortuintje. Daarvoor maakte hij een nieuwe sculptuur waarbij hij zich liet inspireren door de vele voortuinsculpturen die hij op zijn wandelingen door de stad tegenkwam.
Voor de realisatie van dit project werkte de stad nauw samen met het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en met de Kunstcel van de Vlaamse Bouwmeester.
Timeless Waves
Deze installatie van de Litouwse kunstenaar Zilvinas Stasiulevicius vind je in park Ter Elst. De vijf grote schommelconstructies uit roestvrij staal en weerbestendig textiel herstellen op een speelse manier de relatie tussen mens, landschap, verleden en heden. Ze verwijzen naar het gouden vlasverleden van de streek en naar de zeilen van de vele koopvaardijschepen van weleer. En jazeker: je mag er écht op schommelen, goed voor een gratis fijne jeugdherinnering!
DHet werk maakte in 2020 deel uit van het kunstenparcours Contrei Live .
Retmoner
Een gele strijder bewaakt het Boekenplein op de hoek van de Zuiderlaan en de Holstraat. De 4,40 meter hoge sculptuur in geel gelakt staal van West-Vlaming Nick Ervinck kreeg de naam Retmoner. Het kunstwerk aan de ingang van de bibliotheek is geïnspireerd door de geschiedenis van de Waregem, ‘de woonplaats van de clan Waro’. Archeologische vondsten zoals de pijlpunten, scherven, munten uit de Gallo-Romeinse periode vormen een directe bron van inspiratie.
Dit kunstwerk werd ingehuldigd op 23 juni 2019.
Ode aan Briek Schotte
Weinig wielrenners spreken zo tot de verbeelding als Waregems ereburger IJzeren Briek Schotte. De laatste der flandriens liep school in Desselgem en haalde er zijn eerste grote overwinning, het Kampioenschap van Vlaanderen in 1941. Als eerbetoon is er het Briek Schottepleintje langs de Liebaardstraat. Dat is ingericht met een 24m² grote zwart-wit foto van Stephan Vanfleteren, een ijzeren kunstwerk van Johnny Behaeghe en een bronzen beeltenis van de flandrien door Yvan Behaeghe.
Het kunstwerk is een initiatief van het Desselgemse feestcomité "Wa soet er ulder believe".
'Waregem Koerse'
Het bronzen beeld met de dubbele paardenkop is zowat het visitekaartje en het meest gefotografeerde beeld van Waregem geworden. Dit kunstwerk van de West-Vlaamse kunstenaar Jan Desmarets heeft sinds 2003 een centrale plaats op de Markt. Het combineert de galopperende en steigerende bewegingen van twee paarden in één en dezelfde sculptuur. Praktisch elke Waregemnaar gebruikt trouwens nooit de echte naam van het kunstwerk, maar verwijst ernaar als 'het paardenstandbeeld'.
Het kunstwerk is een schenking van serviceclub Fifty One aan de stad.
'Obstacle'
Dit bronzen kunstwerk is van de hand van kunstenaar Jean Claeys. Het beeld is een momentopname van een paard in volle beweging. De ‘hindernis' (Obstacle) uit de titel verwijst naar de momentopname van een paard dat remt voor een hindernis. Ook de ruiter is afgebeeld in een passende beweging. Het kunstwerk kwam er in 2007 ter ere van 160 jaar Waregem Koerse, aan de ingang van de hippodroom. Nu heeft het een plaats in de Holstraat aan het rondpunt 't Leeuwke.
Het kunstwerk is een schenking van serviceclub Fifty One aan de stad.
'De Sprint'
Nog een kunstwerk van West-Vlaming Jan Desmarets, deze keer naar aanleiding van de start van de derde rit in de Tour De France in Waregem op 10 juli 2007. Al is het ook een ode aan Rik Van Steenbergen, die 50 jaar daarvoor wereldkampioen wielrennen werd in Waregem (1957). De Sprint is gemaakt uit brons en stelt twee renners voor in de sprint naar de aankomst. Het 80 kilogram zwarte beeld is prominent opgesteld tussen de ingang van CC De Schakel en winkelcentrum Het Pand.
Het kunstwerk werd ingehuldigd op 7 juli 2007.
Kunstzuilen
In het Regenboogpark staan drie kunstige zuilen. De zuilen zijn bekleed met bijna 1200 keramiektegeltjes met fijne zwarte en witte tekeningen, ontworpen door leerlingen van de stedelijke kunstacademie. Het concept van deze kunstzuilen met de vele fijne zwart/wit tekeningen op de keramiektegels werd volledig uitgedacht en uitgevoerd door de afdeling beeld onder leiding van Jos Barbe.
De zuilen werden in 1996 onthuld ter ere van het twintigjarig bestaan van de afdeling Beeldende Kunsten.
'Het ei'
Waregems beeldhouwer Paul Destoop (1951 – 1991) creëerde dit monumentale kunstwerk als eindwerk aan de Kortrijkse academie. De sculptuur domineert de ruimte en creëert een nieuw universum in het groene stadspark. Bij het kunstwerk staat het opschrift elk kunstwerk leidt zijn eigen bestaan: een boom is een boom, een sculptuur is een sculptuur.
Het kunstwerk stond eerst vijf jaar op het Plein in Kortrijk voor het werd overgebracht naar park Baron Casier.
'Harmony'
Naar aanleiding van het internationaal beeldhouwsymposium Van Steen tot Beeld (2019) in Waregem kocht de stad het beeldhouwwerk Harmony van de Turkse kunstenares Songül Telek. Tijdens dit beeldsymposium creëerden zes internationale kunstenaars in drie weken tijd een beeld live voor de ogen van het publiek.
Het kunstwerk werd in park baron Casier vervaardigd maar vond zijn vaste stek in het Regenboogpark.
'La Barca Del Tiempo'
De Cubaanse kunstenaar Oscar Aguirre-Comendator creëerde voor het internationaal beeldhouwsymposium Van Steen tot Beeld (2019) de sculptuur The Boat Of Time. De kunstenaar staat bekend voor zijn minimalisme, hij bereikt een bijzondere elegantie door zijn combinatie van rechte hoeken en strakke bogen in perfecte harmonie.
Rotary Waregem kocht het werk en gaf het een vaste stek in park Baron Casier.
Kunstige spiegels Emile Claus
Op het Sint-Elooisplein staat een verrassende installatie: enkele figuren uit het bekende schilderij Het Hanengevecht (Emile Claus) staan afgebeeld op kunstige spiegels. Meer nog: ze komen allemaal tot leven als je de QR-code op de spiegels scant! De spiegels zijn een blijvend zichtbaar restant van de belevingsexpo over Emile Claus tijdens het Clausjaar in 2024.
Street art
De tijd dat de gebouwen een stad alleen maar grijs of baksteenrood kleurden, behoort echt wel tot het verleden. Ook in Waregem vind je links en rechts veelkleurige graffiti- en street art werken die het straatbeeld opfleuren: van grote murals tot kleine ingrepen op elektriciteitskasten!